Matty T Wall - Sidewinder

Matty T Wall - Sidewinder

Website: http://mattytwall.com/
Facebook: https://www.facebook.com/matty.wall.7
Label: Hipsterdumpster Records
Promotion: Frank Roszak Promotions
www.frankroszakpromotions.com
Video: https://www.youtube.com/watch?v=Ujhp-Km8Yrk

Tracklist:

01. Slideride
02. Sidewinder
03. Something Beautiful
04. Change Is Gonna Come
05. Can’t Stop Thinkin’
06. Shake It
07. Going Down
08. Ain’t That The Truth
09. Sophia’s Strut
10. Walk Out The Door
11. Leave It All Behind
12. Mississippi Kkkrossroads
 
De oorspronkelijke blues was te vinden in het gebied rond de Mississippi Delta, van daar reisde de blues met de trein of per stoomboot naar de neon straten van Chicago, Memphis en Sint Louis. Voor de Australiër Matty T. Wall reisde dit bovennatuurlijke geluid zelfs de oceaan over, naar zijn thuis stad Perth. Gitarist, zanger en songschrijver Matty T. Wall is een jonge man met een oude ziel. Matty heeft verschillende stijlen van muziek gestudeerd en gespeeld, van flamenco, tot swing jazz en funk. In zijn jeugd hield hij van het zwaardere werk, van bands als Metallica en Sepultura, maar sinds hij de muziek van Eric Clapton en Stevie Ray Vaughan leerde kennen was hij dadelijk verknocht aan de blues. Hij ontdekte Robert Johnson en de haren in zijn nek gingen rechtop staan. De meeste van zijn eigen nummers zijn riff gedreven songs. Matty houdt er van om in een driemans band te spelen, omdat hij daar voldoende vrijheid heeft. In een grotere band voelt hij zich instrumentaal enigszins beperkt. De muziek van Matty heeft wortels in het verleden, maar hij is een meester in het herdefiniëren van geluiden, zodat zijn muziek toch hedendaags klinkt. In mei 2016 verscheen zijn schitterende debuut album 'Blue Skies', een album dat een plaats kreeg in mijn persoonlijke top tien van beste albums van 2016. Dus keek ik heel nieuwsgierig uit naar een opvolger om te horen of Matty T. Wall een waardig opvolger kon maken voor 'Blue Skies'. We hebben er twee jaar moeten op wachten, maar het wachten is de moeite waard geweest want twee jaar later is de opvolger 'Sidewinder' klaar, waarop twaalf geweldige songs staan, die onder leiding de legendarische Grammy Award winnende producer Bob Clearmountain, bekend van zijn werk bij The Rolling Stones, Bruce Springsteen en David Bowie, opgenomen werden. Er staan acht originele, door Matty T. Wall geschreven songs op 'Sidewinder' en vier covers.
Matty T. Wall opent zijn tweede album met de verschroeiende instrumentale Texas rocker 'Slideride'. Zoals de titel al laat vermoeden krijgen we vooral slide werk te horen van de Australiër in deze korte opener. Bassist Stephen Walker en de nieuwe drummer Ric Whittle leggen er meteen de pees op en zorgen voor een verschroeiend tempo. Matty laat de bottleneck razendsnel en gevoelvol over de snaren op het fretboard van zijn sixstring glijden en dat levert zinderend slide werk op. Dit snelle energieke nummer is een uitstekende opener. Het tempo blijft hoog in de zinderende titeltrack 'Sidewinder', waarin Matty met scheurend en vlijmscherp snarenwerk laat horen dat hij een erg goede gitarist is. 'Sidewinder' is een heavy bluesrocker waarin Gordon Cant met prima toetsenwerk op het orgel de sound van het power trio komt verrijken. De goede ietwat rasperige stem van Matty komt sterk over. Naar het einde toe is er een heerlijke tempo wisseling waardoor 'Sidewinder' een soort rustpauze krijgt om even later weer vol gas door te gaan tot het einde. Met 'Something Beautiful', een cover van Trombone Shorty gaat Matty T. Wall een heel andere muzikale weg op. Het nummer is een mix van soul en funk en heeft een trager meeslepend ritme. Op deze manier creëert het een dromerige sfeer. Er zit veel galm op de stem van Matty, die deze 'Something Beautiful' weer op een prachtige wijze weet te zingen. Hij wordt op een prachtige manier ondersteund door de geweldig mooie stem van backing zangeres Deli Row. Naar het einde toe pakt de Australische gitaar virtuoos nogmaals uit met een schitterende scheurende gitaar solo, die door merg en been gaat. De tweede cover is de klassieker 'Change Is Gonna Come' van Sam Cooke. Jonas Petersen zorgt op viool voor een knappe intro en Gordon Cant draagt het nummer met zijn warme Hammond klanken. Matty zingt het nummer met zijn soulvolle stem, waarin veel emotie en vibratie zit. Natuurlijk mag de gitaar ook in deze ballade niet ontbreken en Matty bewijst ditmaal met erg gevoelvol en met momenten snel vingerwerk dat hij een geweldige gitarist is die zijn gitaar volledig beheerst. Jonas Petersen sluit met zijn viool 'Change Is Gonna Come' op een aparte wijze af. Prachtige soulvolle cover van deze klassieker.
 
'Sidewinder' is een heel gevarieerd album en dat hoor je ook in de rocker 'Can't Stop Thinking'. Het contrast met de soulvolle ballade 'Change Is Gonna Come' kan niet groter zijn. De midtempo bluesrocker 'Can't Stop Thinking heeft dankzij drummer Ric Wittle en bassist Stephen Walker een heerlijke rock groove. In dit bittere liefdeslied dat over afgebroken relatie gaat is Gordon Cant constant en uitstekend aanwezig met psychedelisch toetsenwerk op zijn Hammond. Het tempo gaat nog wat omhoog voor de vloeiende rocker 'Shake It', dat een erg vrolijk en catchy refrein heeft. Halfweg, net voor Matty aan een schitterende, vlijmscherpe en verschroeiende gitaar solo begint krijgt deze rocker nog een mooie ritme versnelling. De derde cover is 'Going Down', de bluesrock klassieker die geschreven werd door Don Nix en onvergetelijk gemaakt werd door Freddie King is ontelbare keren gecoverd. 'Going Down' is natuurlijk ook een ideale song voor Matty T. Wall en hij maakt er dan ook een geweldige rauwe en edgy versie van. Drummer Ric Wittle levert een pracht prestatie met bulderend en stomend slagwerk. Matty's stem klinkt erg rauw en wordt weer op een uitstekende wijze ondersteund door de geweldige stem van Deli Row. Het zinderende en splijtende snarenwerk van de Australische gitaarvirtuoos is weer om duimen en vingers af te likken. 'Ain't That The Truth' is een poppy rocker, die gekruid wordt met een jazzy sfeer. Het is enorm genieten van het samenspel tussen de stemmen van Matty en Deli Row. Op gitaar horen we een veel zachtere en ingetogen Matty aan het werk. In het instrumentale, amper honderd seconden durende 'Sophia's Strut' laat gitarist Matty T. Wall nogmaals horen dat hij over goede en snelle vingers beschikt. De stompende en energieke percussie zorgt voor de opwindende groove.
 
Wall is het beu om de pispaal te zijn in 'Walk Out The Door' een vloeiende bluesrocker, die door de saxofoon en trompet van Steve Searle een big band gevoel krijgt. 'Walk Out The Door' heeft een catchy refrein, dat uitnodigt om mee te zingen en heeft dankzij de blaaskunsten van Steve Searle een speciale outro. Het meest emotionele nummer op het album is de akoestische ballade 'Leave It All Behind', waarin Matty zichzelf begeleidt met knap fingerpicking spel op de akoestische gitaar. Afsluiten doet Wall met de Chris Thomas King cover 'Mississippi Kkkrossroads', dat begint met politie sirenes en blaffende honden en zo meteen een dreigende sfeer creëert. 'Mississippi Kkkrossroads' heeft een zware percussieve beat waarop Matty het nummer rapt en ook deze zangstijl beheerst de Australiër. 'Sidewinder', het tweede album van Matty T. Wall is een meer dan waardige opvolger van 'Blue Skies'. Het album toont nog meer de klasse en de veelzijdigheid van deze uitstekende muzikant. Hopelijk komt dit album ook bij verscheidene Europese concert en festival promotors in de bus terecht en halen zij deze jonge Australische gitaarvirtuoos vlug naar Europa. 'Sidewinder' van Matty T. Wall is een aanrader en zal dit jaar zonder twijfel weer in mijn persoonlijke top tien van beste album terecht komen. (Walter Vanheuckelom)